Szálloda, mezőgazdaság, napelemfarm

Még a középiskolában megismerkedtem egy nagyon kedves lánnyal, akit Zsófinak hívnak. Az iskola után ugyan elváltak útjaink, de rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Nemrég egy szuper jó kis szállodában kezdett el dolgozni, ahova meghívott egy hétvégére, mert tudott némi kedvezményt szerezni. Igazából nagyon kíváncsi voltam a helyre, mert szerintem eléggé egyedülálló. Hogy miért? Azért, mert saját kis mezőgazdasága van. Ez alatt azt kell érteni, hogy van egy hatalmas földjük, ahol különféle gabonákat, zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek. A konyhán pedig rendszeresen fel is használják ezeket: ebből sütnek kenyeret, köretek és saláták készülnek az ott termesztett zöldségekből.

Az ottlétem alatt mesélte Zsófi, hogy egy napelemfarm építését tervezik a területen. Mivel mezőgazdasági tevékenység is folyik, ezért van szükség egy komplett farm kiépítésére. Mint megtudtam egy napelemfarmhoz nagyjából 1,2 hektár területre van szükség, a szállodáé pedig ennél egy picit nagyobb, úgyhogy pont megfelelő.

A Pente Solar Kft. napelemprojekt.hu honlapján árajánlatot is tudtak kérni az épülő napelemfarmra. Ezt könnyen meg tudták tenni, egy egyszerűen kitölthető árajánlatkérő űrlap segítségével. Itt meg kell adni az éves áramfogyasztás összegét, és természetesen az elérhetőséget. Igazából, ebből új információval gazdagodtam, mert –szégyen, nem szégyen-, de fogalmam sem volt, hogy mi alapján történik annak a meghatározása, hogy mekkora napelem rendszerre van szükség. Természetesen a rendelkezésre álló hely is fontos tényező, de én kicsit másképp képzeltem el ennek a megtervezését, de hát a szakemberek nem véletlenül szakemberek.

Kíváncsiságból én is rákukkantottam az oldalukra, és ha egyszer lesz egy vállalkozásom, akkor teljesen biztos vagyok abban, hogy én is ezt a céget fogom választani. Nekem minden egyes mondatukból egyértelművé válik, hogy nem profitszerzésből végzik ezt a tevékenységet, hanem azért, mert teljes mellszélességgel kiállnak és bíznak is egy megújuló energián alapuló jövőre, fontos számukra a fejlődés és az, hogy a környezetbarát attitűd minél szélesebb körökben teret hódítson.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ha valaki egy napelemfarm létrehozása mellett dönt, az elsődlegesen inkább az anyagi lehetőségek, vagyis a jövőbeli spórolási lehetőség miatt teszi. Ugyanis, ez egy meglehetősen költséges vállalkozás, így egyszeri nagy anyagi ráfordítást igényel a dolog, de körülbelül 10 év alatt megtérül, hiszen annyit lehet ezzel spórolni. Gyakorlatilag ez egy hosszútávú befektetés.

Ennek ellenére azonban, biztos vagyok abban, hogy nem csak az anyagi vonzatai miatt, hanem a környezettudatosság és az ökológiai lábnyom csökkentése miatt is vágnak bele.