A vihar a panzióban tartott minket: így lett napelemünk

Én a nyaralást is szeretem hasznosan tölteni. tavaly például úgy határoztam, hogy majd néhány délutánt/estét annak szentelek, hogy milyen napelem rendszerek árban érdemes gondolkodni, mert a családdal már néhány hónapja fontolgattuk, hogy napelemes rendszert telepítünk a házra.

Mint ahogy szoktam, felpakoltam tehát a nyaralásra: mobilnet, tablet is kerül ilyenkor az utazótáskámba. A családom ugyanis imád túrázni, én azonban kevésbé, és mivel mindig úgy megyünk nyaralni, hogy ők beterveznek egy túrát is valami helyi természeti látványosság felé, én ezt ki szoktam hagyni, ilyenkor dolgozom, tanulok, vagy ugye épp annak nézek utána, hogy a napelem rendszerek ár milyen értékekben mozog.

Tavaly azonban picit másképp alakult ez a családi nyaralás, a túrára betervezett napon ugyanis rettenetes vihar volt, és kábé egész napon át tartott. Így tehát a családom benn ragadt velem együtt a panzióban, ahelyett, hogy túrázni tudtak volna. Eleinte ment a morgás rendesen, anyám teljesen ki volt kelve a képéből, ő ugyanis mindent nagyon pontosan meg szokott szervezni, nincs olyan, hogy elkótyavetyélt idő vagy a tervtől való eltérések. Igazából már az is nem kevés erőfeszítésembe került, hogy egyáltalán rávegyem, engem ne kényszerítsen magukkal a túráikra, amiket ki nem állhatok.

Szóval jó ideig ment azért az óbégatás, és annyira nem bírtak magukkal, hogy én sem tudtam haladni a saját dolgommal. Végül a húgom felvetette, hogy társasozzunk, ami aztán nagyon jól sült el, és szentül meg vagyok győződve róla, hogy ez mentette meg a nyaralást.

Vacsora után mondtam, hogy mi lenne, ha akkor együtt néznénk utána a napelem rendszer áraknak meg úgy általában a napelemes rendszereknek. Meglepő módon a családom ezt teljes mellszélességgel támogatta, egyedül apa húzta kicsit az orrát, de róla mindenki tudja, hogy nem bánik magabiztosan az okostelefonjával, szóval erre is megvolt mindenkinek a kielégítő válasza.

Így végül közösen olvasgattunk, és ez meglepő módon ez is volt legalább annyira szórakoztató, mint a társas, a húgom meg elismerte, hogy majdnem jobban élvezte, mint a túrázást élvezte volna. De tudom, hogy csak azért, mert végül ő találta meg a sporoljnapelemmel.hu weboldalt, ami végül a legjobbnak bizonyult a találataink közül, innen tájékozódtunk ezután.

Nagyon sok mindent tudtunk meg a napelemes rendszerekről, többek között például azt, hogy előre nehéz megmondani az árát, mert csomó mindentől függ, például attól, hogy milyen az átlag fogyasztása a háztartásnak, aminek az energiaigényéhez igazítani kell. Ami teljesen logikus, hiszen minél nagyobb valaminek a teljesítménye, annál drágább szokott lenni.

Végül annyira jól sült el a dolog, hogy a rögtönzött családi kupaktanács keretében meg is szavaztuk, hogy felvesszük az oldalt üzemeltető céggel a kapcsolatot. Amint hazaértünk, ezt anya meg is tette, utána meg annyira jól sikerült a személyes találkozás, és a szüleim olyan elégedettek voltak az árajánlattal is, hogy végül néhány hónapja fel is szerelték a napelemes rendszert a házunkra.