Már mindent tudok a napelemekről

A hétvégét egy ausztriai szállodában töltöttük. Elmenekültünk egy kicsit a párommal, úgy éreztünk, hogy ránk fér már a pihenés. Szeretjük Ausztriát, mindig jól érezzük magunkat, főként abban a hotelben, ahol most is jártunk. Nem először fordultunk itt meg, lassan már a törzshelyünknek nevezhetjük A szállodában minden van, amire csak vágyhatunk: kifogástalan, bőséges reggeli, tiszta, csodaszép szobák, kényelmes ágy, több medence, csúszdák, valamint természetesen kellemes hangulat. Arra azonban csak most figyeltem fel, hogy a hotel tetőszerkezete tele van napelemekkel. Ez még inkább szimpatikussá tette a helyet.

Bevallom, hogy korábban nem sokat tudtam a napelem rendszer működéséről, viszont nagyon érdekelt, így a hazaérkezésem után egyből utánanéztem a neten. A napelempalyazatok.hu weboldalról megtudtam, hogy az elemekre vetülő napsugárzás a napcella felületén és belsejében elnyelődik, és ez szabad elektronokat generál, amit az alsó réteg szabályos irányba rendez. Így keletkezik az egyenáram, amelyet napelem inverter segítségével lehet hálózati árammá alakítani. A napelem inverter segítségére nagy szükség van, ugyanis az egyenáramot nem lehet eszközeinkkel hasznosítani, háztartási felhasználásra nem alkalmas, legfeljebb akkumulátorban lehet tárolni. A hálózati áramot viszont már probléma nélkül lehet használni mind saját célra, mind a hálózatra való visszatáplálásra. A napelem rendszer tehát az inverternek köszönhetően tud hatékony lenni.

napelem inverter

A napelempalyazatok.hu internetes oldalon nem csak a napelemek működéséről lehet tájékozódni, hanem egy nagyon jó támogatásról is, ami jócskán megkönnyíti a napelem vásárlást. A támogatás tulajdonképpen egy lakossági energiahatékonysági hitelprogram, ami által 0%-os hitelből lehet megvásárolni a napelemeket. Bár a neve azt sugallja, de a minimum 500 ezer, maximum 10 millió forint közötti kölcsön nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre, fűtésrendszerek korszerűsítésére és nyílászárók cseréjére is. Tehát igazából mindenre, ami energiahatékonyabbá teszi a lakásokat.

A keretösszeg elég magas, 105,2 milliárd forint, aminek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek. Ennek értelmében az említett összegnek minimum a felét magánszemélyek között osztják szét.

Pályázni nyilvánvalóan nem mindenkinek lehet, ugyanis vannak feltételek.  A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelhez szükség van 10 % saját forrásra. A futamidő viszont nagyon kedvező, hiszen a hitelt húsz éven belül kell visszafizetni. Ez nem okozhat gondot, ugyanis a fotovoltaikus rendszerek nem csak a károsanyag-kibocsátás mértékét csökkentik, hanem megtérülő beruházásnak is számítanak. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, de természetesen nem pont annyit, amennyire a háztartásokban szükség van. Az inverter segítségével pluszba termelt áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Így a napelemekkel rendelkező személyek is energiatermelővé válnak. Ezzel könnyen pénzt lehet keresni, illetve a havi villanyszámlától meg lehet szabadulni, vagy annak az összegét le lehet csökkenteni.

A napelem rendszer nem minden esetben számít megtérülő beruházásnak. Megfelelő, igényes kialakítása létfontosságú ahhoz, hogy valóban visszahozza az árát. Profi szakemberekre van szükség, akik jó minőségű napelemeket, kellő szakértelemmel szerelnek fel. A napelemrendszer.hu szerkesztői a Sharp termékeit ajánlják, mivel azoknak elképesztően szigorú minőségbiztosítási ellenőrzéseken kell átesniük, mielőtt piacra kerülnek. A gyártó annyira bízik termékeiben, hogy 25 éves teljesítménygaranciát vállal rájuk, ami azt jelenti, hogy a napelemeknek 25 év múlva is minimum 80%-os teljesítménnyel kell működniük. Ennek a tudatában, ha nekem kellene napelemet vásárolnom, biztos a Sharp termékeit választanám.

Amikor felmentem a weboldalra, csak néhány hasznos tudnivalót szerettem volna beszerezni, most azonban már egészen más a helyzet. Eldöntöttem, hogy pályázok a hitelre.