Álmaim panziója

Évek hosszú, kemény munkája után végre megnyithatom álmaim panzióját! A férjem, Gergő, és az ő ismerősei segítségével épült fel a kis tóparti házikó, ami a mi kis panziónk lesz. Teljesen modern és környezetbarát módon épült is már, és úgy is fogjuk fenntartani. Egyszerűen imádom, hiszen imádnivaló! Nemcsak a férjemmel közös álmunk vált valóra, de mindezt olyan módon sikerült elérnünk, hogy nem ártottunk a környezetnek, és a továbbiakban sem fogunk. Hiszen nem hangos szélerőművet használunk, hanem egy teljesen tiszta energiát: napelemes rendszeket.

Amikor a tervezetet készítettük, Gergő megkérdezte, szeretném-e, hogy napelemes rendszerrel működjön. Eleinte ellenkeztem, és elzárkóztam az ötlet elől, de Gergő kérte, hogy legalább nézzek meg egy weboldalt, ami napelemes rendszerekkel foglalkozik. Így tettem, és szinte azonnal beleszerettem a dologba. Annak ellenére, hogy mindig is fontos volt számomra a természet védelme, soha nem gondolkoztam azon, lehet-e napelem a háztetőmön.

Az oldalon minden tisztán, világosan, érthetően van leírva, az olyan teljesen laikusak is mint én, mindent megérthetnek belőle. Éppen ezért belemerültem a témába.

Összeszedtem a szerintem optimális döntéseket, például hogy szigetüzemű rendszer legyen, ami a nap végére fennmaradó energiát akkumulátorokba tölti, így azt fel lehet hasznáni például esténként. Ezt gondoltam hasznosnak, hiszen nem szeretném, ha megállna az élet estére a panzióban – már ha a vendégek is úgy akarják. A napelemrendszer.info még márkát is ajánl a napelemeket illetően, a SHARPot. Utána néztem ennek a márkának, és meggyőző, amit megtudtam róla. Az inverter is nagyon fontos, tudtam meg, ez váltja át a napenergiát váltóárammá, ebből az SMA-t ajánlja a weboldal, ami remekül megbirkózik az áramingadozással, legalábbis ezt írják.

napelemes rendszerek

A rögzítéshet rozsdamentes és saválló alkatrészeket használnak, ami szintén remek, mert szeretném, ha a panzióm hosszú-hosszú évtizedekig állna, ezért mindennek hosszú életűnek kell lennie.

Árajánlatot kérek – döntöttem el, azzal nem veszítek semmit. Gergő nagyon örült a döntésemnek, támogatott benne, együtt mentünk el a személyes találkozóra, ahol kaptunk árajánlatot és feltehettem még az egy-két kérdést, amiben bizonytalan voltam. Nem bizonytalanodtam el, sőt még biztosabb lettem a dolgomban, és ami a legboldogabbá tett: kiderült, hogy még arra is van elég pénzünk, hogy ne a fix, hanem a napkövetős felszerelést válasszuk! Ami még hasznosabb, és még jobban megtérül az ára.

A napelemes rendszerekkel dobnánk a legnagyobbat a költségvetésen. Igen, nem olcsó a betelepítése, mint ahogy azt megtudtuk a találkozón, de biztos vagyok benne, hogy meg fog térülni. Nagyon jó érzés, hogy a kis panzióm, és a benne megszálló vendégek, szinte semmit sem ártanak és vesznek el a Földből!

Igent mondtunk rá, holnapután pedig jönnek, és felmérik a terepet, alig várom!