Az energetikai tanúsítvány sok gondtól megmentett volna minket

Sokan azt gondolják, hogy az energetikai tanúsítvány csak egy szükséges rossz, még egy felesleges plusz papír, amire szükség van egy ingatlan eladásához. Persze, főként az ingatlanok eladói gondolják ezt, a vevők pedig örülnek neki, hiszen így nem kapnak zsákbamacskát, pontos képet kapnak arról, hogy energiafelhasználás szempontjából milyen ingatlant akarnak éppen megvenni.

Az energetikai tanúsítvány ugyanis vizsgálja, hogy mennyire korszerű és hatékony a vízmelegítési rendszer, foglalkozik a fűtési rendszerekkel és a hőszigetelés milyenségével is. Ez egy vevő számára nagyon sok plusz információval szolgál a megvenni készült ingatlanról. Hiszen egy hivatalos irattal tudja igazolni az eladó azt, hogy energetikai szempontból mennyire korszerű az ingatlan. Megbízható és hiteles képet kapunk így a megvenni kívánt ingatlanról.

Amikor mi vettük a panziót, még nem volt kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása, így csak később szembesültünk vele, hogy az ablakok nem szigetelnek rendesen és a fűtés sem a legkorszerűbb. Sajnos ezeket mind saját pénzből kellett megcsináltatnunk, végeredményben pedig a vételáron kívül is még rengeteg pénzt kellett rákölteni a panzióra, hogy meglegyen a jelenlegi formája és energetikai szempontból is jó legyen.

Már írtam nektek arról, hogy hogyan is lett napelemünk, ezt itt olvashatjátok: https://obesterpanzio.hu/a-vihar-a-panzioban-tartott-minket-igy-lett-napelemunk/.

Nálunk az energetikai korszerűsítés tulajdonképpen ebben teljesedett ki. De hosszú út vezetett odáig, hogy energetikai szempontból is elégedettek legyünk a panzióval és ne kelljen az összes pénzünket a téli fűtésre költenünk. Ki kellett cseréltetni a nyílászárókat, újra hőszigeteltük az egész panziót és padlófűtést tetettünk minden szobába, mert ez sokkal egyenletesebben fűt, mint a többi fűtési megoldás.

Mivel már úgy gondoltuk, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy energiafelhasználás szempontjából is kedvező legyen a panziónk, úgy döntöttünk, hogy megcsináltatjuk az energetikai tanúsítványát. Az energetikai tanúsítvány AA+ és CC minősítés között sorolja be az ingatlant egy kategóriába.

Az e-tanusitas.eu oldalon néztünk jobban utána annak, hogy hogyan is működik ennek az energetikai tanúsítványnak a kiállítása. Annyi az egész, hogy vagy ki kell tölteni egy űrlapot, vagy fel kell őket keresni telefonon és tudunk egyeztetni egy időpontot, amikor is kijönnek és megnézik az ingatlant, és elkészítik a tanúsítványt. Itt igazi szakértők dolgoznak, akik gyorsan fel tudják mérni az ingatlan állapotát. Maga a cég nagyon gyorsan dolgozik, hiszen a hitelesített tanúsítványt már 24 órán belül kézhez is kaphatjuk, futárszolgálattal küldik ugyanis el azt a számunkra.

Egyeztettünk is egy időpontot, a szakember pedig már másnap el is jött és felmérte az ingatlan energetikai állapotát. Mi eléggé magabiztosak voltunk abban, hogy jó állapotban van a panzió. Izgatottan vártuk az eredményt, ami alátámasztotta azt, amit gondoltunk; a panziónk tényéleg jó besorolást kapott, erre pedig büszkék vagyunk.

A tanúsítvány mellé kaptunk egy ingatlan kisokost is, amiben rengeteg megtakarítással kapcsolatos tippet lehet olvasni, sikerült belőle ötletet merítenünk, hogy hogyan tudnánk még többet spórolni. Ráadásul egy sorsoláson is automatikusan részt veszünk, ahol mozijegyet lehet nyerni!

Mi nagyon meg voltunk elégedve az e-tanusitas.eu oldallal, mert itt mindent leírnak arról hogy hogyan is zajlik egy ilyen tanúsítvány kiállítása, nagyon gyorsan és pontosan dolgoznak, az áraik is kint vannak a honlapon, ezért nem ért meglepetés akkor sem, mikor ki kellett fizetni a felmérést, ráadásul még hasznos ajándékot is kaptunk.

Most már kötelező ennek a tanúsítványnak a kiállítása ingatlan eladás előtt, ezért ha valaki éppen azon tanakodik, kivel csináltassa meg az energetikai tanúsítványát, bátran ajánlom az e-tanusitas.eu oldal csapatát, mert jól dolgoznak, ráadásul kedvező áron.