A panzió is hőszivattyút használt

Az egyik barátnőmmel egy húzós hét után eldöntöttük, hogy nekünk egy kis pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy ugyanolyan jól tudjunk funkcionálni a munkahelyünkön, ahogyan azt eddig tettük. Vettünk is ki ehhez szabadságot, és már csak az volt hátra, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol eltölthetünk egy pihentető hosszú hétvégét. Egy erdőszéli kis panziónak pont volt egy kiadó szobája, ami kétszemélyes volt, így rögtön le is foglaltuk, mielőtt bárki lecsapta volna azt a kezünkről. Nagyon örültünk neki, hogy ilyen rövid időn belül volt kiadó szoba egy olyan helyen, ami mindkettőnk ízlésének tökéletesen megfelelt. Innen nem volt más hátra, mint összecsomagolni, hiszen csak 2 nap volt már az indulásig. Nagyon vártuk, hogy megkezdődhessen a mini nyaralásunk, persze pont olyankor telik az idő csigalassúsággal, amikor az ember nagyon vár valamit.

Mikor odaértünk, nem kellett csalódnunk, ugyanis a panzió pont úgy nézett ki, mint a képeken. A tulajdonosok is rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak, így azt mondhatom, teljes volt az élmény. Mivel még a szobánkban tartózkodó előző vendégek után folyt a takarítás, volt alkalmunk arra, hogy kicsit jobban megismerjük a két tulajdonost. Már a megérkezéskor láttam egy nagy eszközt kint, és így elérkezettnek láttam az időt, hogy rákérdezzek, mi is az. Ugyanis nekem nagyon szokatlan volt a látvány, hiszen a lakóhelyem közelében nem nagyon láttam még ilyet.

Erre azt a választ kaptam, hogy az egy hőszivattyú, ami az épület fűtését illetve a meleg víz előállítását végzi. Nos, ez nekem új volt, ugyanis a tudatomban csak a szokásos fával való fűtés vagy gázfűtés létezett, nem nagyon ismertem mást. Viszont örültem, hogy erről is tudomást szereztem, egy kicsit ezzel is tágítva a látókörömet. Azt is megtudtam, hogy a tulajdonosok a shop.klimaglobal.hu – ról rendelték ezt az eszközt, mert náluk létezik hőszivattyú telepítés lehetőség is, ami mindenképp vonzó volt számukra. Pontosabban egy Panasonic Aquarea T – CAP terméket választottak, ami azóta is tökéletesen ellátja a feladatát. Teljesítménye 12 kW, és kiegészítő fűtés alkalmazása nélkül tudja ellátni a feladatát. A hőszivattyúnak van egy beltéri egysége, ami külön erre a célra kialakított gépházban a meleg víz tárolók mellett lett felszerelve. A fűtés egy úgynevezett puffer tárolóra dolgozik, ahonnan az épület egy speciális berendezése azt figyeli, hogy mikor, mennyi hőre van szüksége a különböző fűtési köröknek. Illetve azt is figyeli, hogy szükség esetén le kell – e állítani.

A hőszivattyúk azért is hasznos eszközök, mint azt megtudtam, mert megújuló energiaforrások felhasználásának segítségével látják el a feladatukat. Ezzel nem terhelik a környezetet, ami szerintem a mai világban az egyik legfontosabb szempont. A hallottak alapján nekem nagyon szimpatikussá vált ez az eszköz, és örültem, hogy tudomást szereztem a létezéséről. Sajnos magamtól ez nem biztos, hogy megtörtént volna, ugyanis nincs olyan ember a környezetemben, aki ezt meg tudta volna tenni. De valószínűleg ezért is kötöttünk ki végül itt, hisz minden okkal történik. Így fordulhatott elő az, hogy nem csak a fáradalmainkat tudtuk kipihenni, hanem tudomást szereztünk a hőszivattyúk működéséről is, és ezt a tudást a későbbieknek nagy valószínűséggel fogjuk tudni hasznosítani. Szerencsére a munkába nem csak kipihenten tudtunk visszamenni, hanem újfajta információkkal is, amit később bárkivel megoszthatunk. Nem csak a hőszivattyúkról tudok már dolgokat, hanem azt is, hogy honnan érdemes beszerezni!