Olcsó szállásnak híg a leve

A legtöbb egyetemista nyitott a világra, és sokan azt gondolják, hogy ilyenkor tudják kiélni a szabadságukat, amikor már felnőttek, de még sincs annyi kötöttségük. Ezzel én is így voltam, amikor pár szaktársammal életünk első közös külföldi nyaralását terveztük. Persze min is hajlandó egy diák spórolni? A sörön egész biztosan nem, az kizárt, meg a helyi ételeket is illik megkóstolni, de a szállás mindegy. Oda úgyis csak aludni megyünk… hajnali 4-kor, amikor a fél csoport már nagyon “fáradt”. Meg hát maga a tapasztalat úgyis jóval többet számít ilyenkor, mint az, hogy puha franciaágyban tölthessük az éjszakát.

Utólag beláttuk, hogy rosszul döntöttök, mikor a legolcsóbb szállást választottuk. Órákig kellett várnunk a csomagjainkkal, hogy egyáltalán be tudjunk jutni, ezzel pedig értékes időt veszítettünk. Ráadásul a szobák piszkosak voltak, és az egész csoportra jutott egyetlenegy fürdőszoba a folyosó végén! Nem voltak nagy igényeink, de ez tényleg kritikán aluli volt! Meg is fogadtuk, hogy legközelebb legalább 3 csillagos szállást foglalunk!

A jó szállás persze nem olcsó diák pénztárcával mérve, még akkor sem, ha nem luxus. Ezért arra gondoltam, hogy a következő utazás előtt jól jönne valami alkalmi diákmunka, hogy legközelebb a szállásra is többet tudjak félretenni. Az ismerőseim körében népszerű volt a topiwork.hu, ahol nagyon sok alkalmi diákmunka közül tudunk válogatni. A lista folyamatosan frissül, ezért is megéri oda regisztrálni. A tagsági díj is egy nagyon alacsony összeg, amit le sem vonnak egészen addig, míg meg nem kapjuk az első fizetésünket.

Számos szakkal kapcsolatban mondják, hogy nem készítenek fel bennünket a valódi munkáséletre. Hát, erre szerintem bármit is tanul az ember, csakis úgy tud igazán felkészülni, ha kipróbálja magát. A topiwork.hu által kínált diákmunkákra ugyanis ugyanúgy önéletrajzzal és motivációs levéllel tudunk jelentkezni, a felvételi során pedig interjúkon veszünk részt. Itt talán még nem is akkora baj, ha hibázunk, mert ilyenkor még mindenki keresi a helyét a világban. Egy komoly pozíció megszerzése diplomás felnőttként viszont sokszor nem azon dől el, hogy az ország legjobb vagy 2. legjobb egyeteméről van papírunk, hanem ha már van tapasztalatunk interjús stresszhelyzetekben és jól tudjuk azokat kezelni, előnybe kerülhetünk a vetélytársainkkal szemben.

alkalmi diákmunka

Persze senki sem születik úgy, hogy ez a vérében van, ezért a topiwork.hu az önéletrajzírással, az interjúval, illetve a vállalati kultúrába történő beilleszkedéssel kapcsolatban is igyekszik bennünket okosítani a blogján keresztül. Így tulajdonképpen az ő weblapjukon is ugyanazt csináljuk, mint ami jelenleg a kötelességünk, tehát tanulunk és igyekszünk minél jobban és gyakorlatiasabban felkészülni a nagybetűs felnőtt életre.

Sokan azért nem mernek ebbe belevágni, mert számos történetet lehet hallani arról, hogy hogyan használják ki egyesek a zöldfülű és nehéz anyagi helyzetben lévő diákokat. A topiwork.hu-nál viszont biztosak lehetünk benne, hogy korrekt szerződéskötés történik. Bár ezt ők intézik, mindenről tájékoztatnak bennünket, és nekünk is lehetőségünk van kérdéseinket, illetve kéréseinket jelezni az ügyfélszolgálat részére. A munkáknál már a jelentkezés előtt is láthatjuk a fizetés mértékét, a topiwork.hu-nak a legfőbb érdeke pedig az, hogy az állást meghirdető cég és az arra jelentkező diákok is megtalálják végül azt, amit keresnek, legtöbbször hosszútávon.

Szerintem ezek után egy próbát mindenképp megér. Ha már annyi őrült dolgot csinálunk egyetemistaként, érdemes valami olyasmit is, ami gyakorlati szakmai tapasztalatot is adhat.