Egy kft született a panziónkban

Régóta dolgozom már ebben a panzióban, de még így is mindig érnek meglepetések. Amikor már azt hiszem, mindent láttam, amit csak a nálunk megszálló vendégek mutatni tudnak, akkor mindig újabb és újabb dolgokkal kápráztatnak el. A hétvégén például szemtanúja lehettem egy kft születésének.

Na de haladjunk csak szépen sorjában, kezdjük péntek délután a történetet, amikor bejelentkezett három öltönyös férfi a panzióba. Elmesélték a recepción, hogy üzleti úton vannak, egy multinak dolgoznak, de már nagyon elegük van belőle. Ki sem látszanak a munkából, mindig utaztatják őket és mindig mindent nekik kell megoldaniuk. Mondtam nekik, hogy akkor miért nem csinálnak egy saját vállalkozást, vágnak bele és lesznek saját maguk főnökei. Mondták, hogy ez már nekik is eszükbe jutott, de még nem szánták el magukat a lépésre. De ha oda jutnának, egy kft-t alapítanának, ezt már kitalálták. A szerepek is megvannak, hogy ki milyen tisztséget töltene be a kft-ben és pontosan milyen területért felelne. Jól tudnak együtt dolgozni, ez már kiderült az évek alatt, úgyhogy zökkenőmentesen elirányítanának egy saját vállalkozást is. Én mondtam nekik, hogy akkor én a helyükben belevágnék, ki tudja, mikor lesz legközelebb ilyen lehetőségük.

Szombaton aztán tárgyaltak, jöttek-mentek, de este leültek az előtérben és az egyikük laptopján elkezdték a kft alapítás lépéseit nézegetni. Rögtön szóba kerültek az anyagiak, de ahogy hallgattam őket, megtudtam, hogy egy kft alapítása törzstőke szempontjából nem annyira vészes, mert három millió forint kell legyen minimum a kft törzstőkéje alapításkor. Mivel három jól szituált, vezetőként dolgozó férfiról beszélünk, ezt én nem tartottam lehetetlennek és ezzel ők is így voltak, amennyire a beszélgetésükből ki tudtam venni. Egyéb szempontokat is megbeszéltek, hogy ismer-e valaki közülük ügyvédet vagy bízzák magukat a cégalapítással foglalkozó cég ügyvédjére, hogy pontosan hogyan adják be a papírokat, hol legyen a székhely, ilyesmi. Én csodálkoztam, hogy az előző esti lemondó sóhajokból hogy lett ilyen gyorsan kft alapítás, de nem kérdeztem rá náluk.

Vasárnap reggel aztán kijelentkeztek a panzióból és büszkén mondták, hogy hétfő reggel már mennek is az ügyvédhez és elindítják a saját kft-jüket. Betelt a pohár náluk hétvégén, nem szeretnének ezen a munkahelyen megöregedni és teljesen kizsigerelni magukat, úgyhogy megpróbálják inkább a saját vállalkozásukat elindítani. Nagyon örültem az elhatározásuknak, hiszen én is biztattam őket, hogy vágjanak bele. Remélem, sikerre viszik majd a saját vállalkozásukat.