Magyar vállalkozásnak csakis magyar hoszting

Egy weboldal fenntartása, legyen szó bármekkoráról, egy elég összetett feladat. Nem csak annyiból áll, hogy elkészíttetjük, átnézzük és már élesíthetjük is. Komoly háttérmunkát és technikai felkészültséget igényel, amit csak szakember segítségével lehet úgy fenntartani, hogy ne jelentkezzenek állandó problémák. Ez nem csak abból a szempontból előnyös, hogy nekünk is kevesebb fejfájást okoz a fenntartása, hanem az oldal látogatói is valószínűleg sokkal szívesebben nézegetnek, olvasnak egy olyan webhelyet, ami gyors és áttekinthető. Ha ezek nem valósulnak meg, az jelentősen rombolja a felhasználói élményt, és ez az oldal mögött működő vállalkozásra is rossz fényt vethet. Legalább is a saját tapasztalatom az, hogy ha egy cég képtelen egy normális honlapot üzemeltetni, akkor miért kéne őket bármilyen szempontból is komolyan vennem? Ez mostanság egy olyan szintű minimum, amit egy cég sem engedhet magának, hogy ne tartsa magát hozzá. A weboldal, az internetes elérhetőség a legfőbb felületté vált, ahol az ügyfelek találkoznak azzal, amit keresnek, és mint tudjuk, az első benyomáson már nehéz javítani. Éppen ezért fontos, hogy a szolgáltatás mellett a webes megjelenésre is adj, és ennek például a magyar hoszting lehet az egyik kulcsa.

Mert hát ki szeretné külföldi szerverre bízni a honlapja működését? Szerintem senki. Ezt kb. csak multinacionális cégek tehetik meg, akik egész szerver-csarnokokat üzemeltetnek, másik országban, mint ahol a székhely van. De egy magyar vállalkozónak erre nemigen van lehetősége. Sőt, tovább megyek, egyáltalán nem is praktikus. Egy szervernek elérhetőnek és karbantarthatónak kell lennie, különben azon kapod magad, hogy egyik pillanatról a másikra leállt az oldalad úgy, hogy talán észre se vetted, az ügyfelek pedig hirtelen elfogynak. Márpedig ha valahonnan, akkor az ügyfelektől érkezik a bevételed, nem kellene az idegeiket azzal borzolni, hogy rosszul, vagy egyáltalán nem működik a netes elérhetőséged! Komolyan mondom, egy rossz élmény, egy felbosszantott érdeklődő megsokszorozza magát, mert amíg ahhoz, hogy elégedett legyen és a jó híredet vigye, rengeteget kell dolgoznod, ezzel szemben elég egy kis hanyagság, és máris mindenki tudja rólad, hogy nem jó, amit csinálsz. Azonban ha a magyar hoszting mellett döntesz, de továbbra sem gondolod úgy, hogy érdemes lenne egy külön szervertermet építened, akkor a rackforest.com egy nagyszerű példa arra, hogy hogyan lehet igényesen és jól nyújtani ilyen jellegű szolgáltatást.

Például ott van egy ismerősöm,akinek szállodája van. Az ipse eléggé le van ragadva a régi rendszerben, csak nemrégiben sikerült rávenni, hogy üzemeltessen weboldalt és hirdesse magát, különben felkopik az álla. Elmúltak már azok az idők, amikor a turisták véletlenszerűen mentek be a frekventáltabb hotelekbe, ma már mindenki úgy indul el hazulról, hogy biztos szállása van. Vagy ügynökség által foglalva, vagy személyesen, de a lényeg, hogy az online foglalások és információszolgáltatás nélkül legfeljebb a legyek térnek be hozzád. Mondom, nagyon nehezen jött rá az öreg, hogy most már tényleg lépni kéne egyet a jövő felé, de meggyőzhető volt, és felfogadott egy webfejlesztőt, hogy csinálja meg neki, amit szükséges. Persze a webesnek az egyik első kérdése volt, hogy akkor hol található a szerver, a tárhely, mik a hozzáférési lehetőségek, és így tovább. Szerintem az öreg akkor se nézhetett volna butábban, ha szuahéliül kezd el a fejlesztő beszélni. Itt nagyon úgy tűnt, hogy be kell segítenem, hát így is tettem.

magyar hoszting

Megbeszéltem a webmesterrel, hogy szerinte milyen feltételekre, paraméterekre van szükség. Mondta, hogy mindenképpen hazai szerverre van szükség, szünetmentes áramellátással, 1 Gbit/s adatsebességgel, és még jó néhány feltételt mondott. Így már legalább volt egy irány, amerre el tudtam indulni. Bevallom, magam sem értek éppenséggel ehhez az egészhez, de azért a szállodatulajnál mégiscsak jobban képben vagyok. Például nem nézek bután, ha adatforgalomról, rackről vagy tápegységről beszélnek. Tény, számomra is mindig kínai marad az ilyesmi, mert hát sose tanultam róla, sose foglalkoztam vele, de egy alapvető tájékozottsággal azért rendelkezem, ami jól jött a kereséskor. Mindenképpen magyar hoszting kellett, mindemellett budapesti, hogy gyorsan és egyszerűen megközelíthető legyen, ha esetleg történne valami. Nézegettem is sorban a különböző szolgáltatókat, kínálatokat, de igazság szerint vagy nagyon keveset biztosítottak a befizetett pénzért, vagy maga a szolgáltatás igényes volt, de rettentő drágán. Egyszer-kétszer meg is kérdeztem magamtól, hogy mi van, arany szerverszekrényben tárolják a meghajtókat, vagy mi? De a kitartó keresés eredményt hozott, méghozzá a feljebb már emlegetett rackforest.com oldalán!

Az ilyesmi rendszerint nem laikusoknak észül, nem nekünk íródik, Olyan szakkifejezések jelennek meg egy-egy ilyen oldalon, ami csak képzett szerverkarbantartó vagy számítástechnikai szakember számára jelent valamit, azonban a RackForest oldalán érdekes módon egy olyan nyelvezetet is meg tudtak ütni, ami egy hozzám hasonló átlagos fickó számára is teljesen érthető. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire egyértelmű lesz számomra, miből is áll a magyar hoszting szolgáltatás, de most már egészen egyértelmű. Annyi a lényeg, hogy ha valaki nem szeretne saját szervertermet fenntartani, akkor hozzájuk el lehet helyezni, és ott mindent megkap, amire csak szüksége van. Mint egy állatotthon, csak szervereknek! Nagyon vicces így elképzelni, de ez az igazság. Vannak erre létesített, légkondicionált, párátlanított helyiségek, amik kifejezetten csak szerverek tárolására lettek kialakítva, folyamatos áramellátással, a lakosságihoz mérten szuperszélessávú adatkapcsolattal. És mindezért egyáltalán nem kérnek olyan sokat! Legalább is annyit nem, mint amennyit máshol ugyanennyiért legombolnak az ügyfélről. Szóval a rackforest.com egy kifejezetten ígéretes és szimpatikus választás volt, nem sokkal később meg is mutattam a szállodásnak.

Szerintem nem kell külön részleteznem, hogy az eltelt időben sem okosodott ki a témában. Soroltam neki az adatokat, előnyöket, de mintha a kukoricadaráló zúgott volna mellette, nagyjából annyit fogott fel belőle. Hiába, na, egy bizonyos kor után az ilyesminek a látszólagos bonyolultsága az űrkutatással vetekszik. Ettől függetlenül megint felvettem a kapcsolatot a webfejlesztővel, és megbeszéltem vele, hogy milyen csomagokat kínál ez a magyar hoszting szolgáltató. Az egyikre hirtelen azt mondta, hogy erre van szükség, ez kell ahhoz, hogy normálisan és stabilan tudjon működni az általa közben beszerzett szervergép, és már szinte készen is állt minden az indulásra. Az öreg nevében felvettem a kapcsolatot a hoszting céggel, akik nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, még egyszer át tudtam velük mindent beszélni az egész hercehurcával kapcsolatban. Végül megegyeztünk, hogy melyik csomagra lesz szükség, és már a szállodás ismerősöm bevonásával sikerült is szerződést kötni. Utólag kicsit sajnálom, hogy teljesen ingyen csináltam azt, amit egy képviselő vagy ügyintéző jó pénzért, de most már mindegy. Mindenki tanult valamit az egész esetből: az ismerősöm azt, hogy a számítástechnika továbbra sem az ő világa, én pedig azt, hogy akármilyen régóta ismerek is valakit, kétszer fontoljam meg, hogy mennyire ásom bele magam az ő dolgába.